Agricultura

Suprafaţa agricolă a comunei este organizată pe gospodării individuale, ca urmare a schimbărilor survenite după anul 1989. Cerealele reprezintă grupa de culturi agricole care ocupă cele mai întinse terenuri, având cea mai mare importanţă în economia agrară a comunei. Grâul şi porumbul, cele două cereale de bază, se cultivau în 1989 pe o suprafaţă de circa 500 ha.

Grâul, cu vechime pe teritoriul ţării noastre, este cea mai importantă si sigură cereală panificabilă ce se cultivă pe teritoriul comunei. Producţia de grâu la hectar a fost în anul 1966 de 1.250 kg.

Porumbul a reprezentat, vreme îndelungată, cultura cerealieră cea mai răspândită, datorită calităţilor, dar mai ales a posibilităţilor largi de valorificare industrială. După anul 1950, suprafaţa cultivată cu porumb a început să se răstrângă în favoarea culturii şi a plantelor industriale. Schimbările survenite în viaţa economică a ţării după 1989 au făcut ca balanţa să se încline din nou în favoarea suprafeţelor cultivate cu porumb.

Orzul este altă plată cerealieră, furajeră prin excelenţă, ce se cultivă în condiţii optime pe terenurile în Cap Roşu şi Novăceşti. Ovăzul s-a cultivat pe arii mici fiindcă nu sunt condiţii optime creşterii lui. Fasolela si mazărea, plante leguminoase cu o îndelungată tradiţie în agricultura ţării datorită importanţei lor in alimentație, se cultivă de asemenea, în fiecare gospodarie.